اگر فولاد دچار خوردگی شده باشد، بتن دور آن باید به صورت کامل برداشته شود. بتن باید تا جایی که به میلهها متصل شده برداشته شود. علت خوردگی فولاد بایستی مشخص گردد. اگر علت خوردگی، آلودگی کلراید باشد، تمامیبتن تشکیل شده با محلول آب دارای 0٫15 تا 1٫00 درصد کلراید باید جدا شود. البته این عدد در استانداردها و آییننامههای مختلف کمی تفاوت دارد و بایستی به چند عامل تاثیرگذار دیگر هم توجه کرد. برای اطلاعات بیشتر به آییننامه بتن بینالمللی یا کشور خود مراجعه کنید.
برای ترمیم بتن آسیب دیده به وسیلهی فولاد خورده شده، باید با یک متخصص خوردگی مشورت شود. اگر بتن آلودهشده پاک نشود، به احتمال زیاد خوردگی فولاد در بتن جدید و قدیمی پیشرفت میکند؛ به این پدیده «اثر حلقه» گفته میشود.
زمانی که فولاد نمایان شد، بایستی تمامی قسمتهای زنگ زده و خورده شده توسط برس سیمی یا آب فشار بالا جدا شوند. اگر خوردگی در فولاد، سطح مقطع آن را تا کمتر از 80 درصد قطر اصلیاش کاهش داده باشد، فولاد بایستی مورد آزمایش و تحلیل سازهای قرار گیرد.
راهنمای اجرای تحلیلها: ACI 562 (ACI 562, 2013).
اگر فولاد تقویت شده نامناسب و غیر مقاوم تشخیص داده شد، باید بر مبنای آخرین آییننامههای کمیتهی ACIجایگزین شود.
شکل زیر، نحوهی صحیح برداشت بتن و آمادهسازی آن برای ترمیم را نشان میدهد.
پس از پایان پاکسازی بتن و آمادهسازی فولاد تقویت شده، تمیزکاری اولیه صورت میگیرد. روشهای انجام این کار شامل شاتبلستینگ، سندبلستینگ و واتر بلستینگ میباشد (به ترتیب پاشیدن با فشار شن، ماسه و آب). این روشها، باقیماندهی بتن آسیب دیده یا خورده شده از مراحل قبل را به طور کامل پاکسازی میکند. برای روش واتر بلستینگ، فشار آب بین 4،000 تا 5،000 psi معمولاً مناسب است، هر چند در برخی شرایط ویژه تا 15،000 psi هم میتواند بالا رود.
پس از آن که سطح مورد ترمیم آماده شد، باید از آن مراقبت کرد و آن را تمیز نگاه داشت تا پیش ریختن مواد ترمیمی، آسیب نبیند. در مناطق گرمسیر، این مرحله شامل ایجاد سایه بر روی بتن، برای خنک نگه داشتن آن است. در مناطق سردسیر، باید اقداماتی صورت گیرد که سطح بتن با یخ یا برف پوشانده نشود.
در حد فاصل 48 ساعت مانده به ریختن مواد ترمیمی، یک تمیزکاری ثانویه انجام میگیرد. جت آب با فشار کم بر روی سطح ترمیم میپاشند. تمامی سطوح بایستی شسته شوند. فشار آب تا حدود 5،000 psi میباشد (تصویر پایین – تمیزکاری ثانویه). باید اطمینان حاصل کنید که رطوبت سطح بتن، با شرایط و نیازهای مواد ترمیمی همخوانی دارد. بسته به شرایط مواد ترمیمی مورد استفاده، سطوح بتن باید مرطوب یا خشک باشند. مثلاً سطوحی که روی آنها بتن پلیمریریخته خواهد شد، باید تا حد امکان خشک باشند.
هر نوع بتن و مواد ترمیمی که مورد استفاده قرار میگیرد، شرایط استفادهی خودش را دارد. باید پیش از مصرف مطمئن شود که شرایط آن برآورده میشود. برای برخی از مواد ترمیمی، سطوح بتن باید خشکِ خشک باشند. برای برخی دیگر مرطوب و یا نیمه مرطوب. اطلاعات مربوط به نیازهای مواد ترمیمی، توسط کلینیک بتن ایران در اختیار شما قرار میگیرد.