مواد افزودنی کاهندهی جمع شدگی بتن نیز در دهه 1980 میلادی معرفی شدند. از این مواد در پلها، سازهها و ساختمانهایی که ترک خوردگی و آسیب دیدگی بایستی به حداقل برسد، استفاده میشود. پروپلین گلیکول و پلیاکسیآلکلین الکل از مواد معمولی هستند که از آنها به عنوان کاهندهی جمع شدگی در بتن استفاده میشود. آزمایشها نشان داده که این نوع مواد، جمع شدگی را در بتن بین 25 تا 50 درصد کاهش میدهند. این افزودنیها تاثیر چندانی بر روی اسلامپ و کاهش هوای بتن ندارند، اما گیرش بتن را به تاخیر میاندازند. اکثر افزودنیهای کاهندهی جمع شدگی با دیگر افزودنیها سازگار هستند و مشکلی ایجاد نمیکنند.
افزودنیهای شیمیایی کاهندهی واکنشهای قلیایی
افزودنیهای شیمیایی که باعث کاهش و کنترل واکنشهای قلیایی در بتن میشوند (افزایش حجم سنگدانهها) در دهه 90 میلادی معرفی شدند. لیتیم نیتریت، لیتیم کربنات، لیتیم هیدرکسید، لیتیم آلومینیوم سیلیکات و نمکهای باریم از موادی هستند که در آزمایشها نشان داده شده باعث کاهش واکنشهای قلیایی در بتن میشوند. برخی از این مواد پتانسیل این را نیز دارا هستند که از آنها به عنوان جایگزینی برای قسمتی از سیمان نیز استفاده شود. به علت مصرف کم از این مواد، تجربههای زیادی از استفاده از آنها در پروژهها در دست نیست.
افزودنیهای رنگافزون (رنگدانهها)
از انواع رنگهای طبیعی و مصنوعی برای رنگ کردن بتن برای مقاصد امنیتی و ظاهری استفاه میشود. به طور مثال ازبتن قرمز در اطراف خطوط برق یا لولههای گاز استفاده میشود تا به کسانی که نزدیک این سازهها میشوند، اخطار داده شود. از بتن زرد برای ساخت موانع جادهای استفاده میشود. به طور کلی، مقدار رنگدانهی مورد استفاده در بتن نباید از 10 درصد از وزن سیمان تجاوز کند. رنگدانههایی که مقدارشان از 6 درصد کمتر باشد، تاثیری بر روی دیگر خواصبتن نمیگذارند.
کربن اصلاح نشده برای مشکی کردن بتن به کار میرود. این ماده باعث کاهش هوای بتن نیز میشود. پیش از استفاده از این گونه مواد، بایستی بر روی آنها آزمایشهایی صورت بگیرد تا پایداری شیمیایی، مقاومتشان در برابر آفتاب و تاثیرهایشان بر روی دیگر خصوصیات بتن مشخص شود. همچنین به همراه رنگدانهها، نبایستی از کلسیم کلرید در بتن نیز استفاده کرد؛ زیرا باعث به هم ریختگی رنگ بتن میشود.
افزودنیهای کاهندهی نفوذپذیری
افزودنیهای کاهندهی نفوذپذیری، نرخی را که در آن آب تحت فشار به بتن نفوذ میکند را کاهش میدهند. یکی از بهترین روشهای کاهش نفوذپذیری در بتن، افزایش رطوبت بتن در هنگام عملآوری و کاهش نسبت آب به سیمان به کمتر از 0٫5 میباشد. بیشتر افزودنیهایی که نسبت آب به سیمان را در بتن کاهش میدهند، به طور اتوماتیک میزاننفوذپذیری بتن در برابر آب را نیز کاهش میدهند.
برخی از مواد که از آنها به عنوان جانشین سیمان در مخلوط بتن استفاده میشود مانند دودهی سیلیس، به وسیلهیهیدراسیون و واکنش پوزولانی، نفوذپذیری بتن را کاهش میدهند. افزودنیهای که با پر کردن فضاهای خالی در بتن،نفوذپذیری آن را کاهش میدهند؛ باعث کاهش خوردگی فولاد در بتن نیز میشوند. این افزودنیها که برای استفاده در بتنهایی با نسبت آب به سیمان بالا و یا پایین تولیده شدهاند، حاوی اسیدهای چرب، امولیسیون پلیمری و مواد آروماتیک هستند.